PF 2016

pf lavin 2016

Nové vinárstva v ponuke

V súčasnosti v našej vinotéke nájdete vínka z 25 slovenských vinárstiev a moravského vinárstva Krist.

PF 2014

Milí naši zákazníci, priatelia,
ďakujeme Vám za dôveru a priazeň v uplynulom roku,
prajeme Vám šťastný a úspešný Nový rok 2014  : )

Tešíme sa na Vás v Novom roku od utorka 7. januára.

LaVin

Nové vinárstvo v ponuke – MRVA & STANKO

Spoločnosť Víno Mrva&Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy. Produkcia vzrástla z pôvodných 12 tisíc na súčasných 400 tisíc fliaš. Je to hranica, ktorú vinárstvo v záujme zachovania špičkovej kvality neprekročí.

Sortiment tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína z pätnástich preferovaných odrôd hrozna. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre Víno Mrva&Stanko príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici.

Technológia

Ani s najprogresívnejším vybavením nie je profesionálna výroba vína jednoduchý proces.
Pracovníci firmy musia okrem jej ovládania poznať biotechnológie i mikrobiológiu, aby vedeli správne zvoliť vhodný spôsob spracovania hrozna. Samozrejmý je cit pre víno v každej etape jeho výroby.

Biele hrozno sa spracúva s veľkou pozornosťou. Najprv sa odstopkuje, potom šetrne vylisuje. Mušty sa odkalia a nasleduje riadené kvasenie. Víno zrie v antikorových tankoch pri nízkych teplotách, aby sa zachovali aromatické a buketné látky, ktoré sú typické pre severnú vinohradnícku oblasť, v ktorej sa nachádza Slovensko.

Červené vína sa po odstopkovaní nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii nielen farbiva, ale aj tanínov a buketných látok. Po vylisovaní  nastáva proces tzv. jablčno-mliečnej fermentácie a následne vyzrievanie v drevených sudoch.

Ružové víno sa vyrába z Cabernetu Sauvignon a Frankovky modrej. Hrozno sa jemne lisuje bez predchádzajúceho nakvášania, čím budúce víno získava jemnú ružovú farbu a celé spektrum nádherných aromatických látok.

Ocenenia

Spoločnosť Víno Mrva&Stanko od svojho vstupu na trh rada dvíhala súpermi hodenú rukavicu. Prezentáciou svojich vín doma a v zahraničí sa pričinila o šírenie dobrého mena slovenských vín vo svete. Dokázala, že Slovensko nepatrí k bielym miestam na svetovej vinárskej mape.

Potvrdením skvelého renomé spoločnosti je aj skutočnosť, že na jej vínach si pochutnali švédsky, španielsky i anglický kráľovský pár, monacký princ Albert, anglický princ Charles, manželia Clintonovci, generálny tajomník OSN Kofi Anan, prezidenti USA a Ruskej federácie George BushVladimir Putin, a mnohé ďalšie osobnosti. Vína spoločnosti za 16 rokov  jej existencie získali vyše 300 medailí a iných ocenení na medzinárodných a domácich súťažiach.

Nové vinárstvo v ponuke – JURAJ ZÁPRAŽNÝ

Juraj Zápražný založil svoj podnik v roku 1999 a tak pokračuje v rodinnej tradícii, ktorú prevzal po svojom otcovi.
Rodinná firma obhospodaruje niekoľko hektárov vlastných vinohradov a ďalšie hrozno nakupuje od vinohradníkov z Malokarpatskej, Nitrianskej a Južnoslovenskej oblasti.
Ročná produkcia predstavuje do 100 000 fliaš kvalitného prívlastkového vína.

Pri výrobe používajú najmodernejšiu technológiu. Po šetrnom spracovaní hrozna mušty prechádzajú riadeným spôsobom fermentácie. Biele vína uskladňujú v nerezových cisternách, červené v klasických drevených alebo barikových sudoch.

Vinárstvo JURAJ ZÁPRAŽNÝ je považované za jedno z najlepších slovenských vinárstiev, čoho dôkazom je aj množstvo ocenení získaných na najprestížnejších svetových výstavách a zisk titulu šampióna Salónu vín 2013 s Rulandským šedým 2012, bobuľový výber.

Nové vinárstvo v ponuke – JM DOĽANY

Vinohrady vinárstva JM Doľany sa rozprestierajú na svahoch Malých Karpát medzi obcami Dolany a Dolné Orešany na rozlohe 120 hektárov. Pestrá skladba viníc umožňuje vyrábať širokú paletu akostných vín najvyššej kvality.
Prednosť dávajú výberovým vínam s prívlastkom, ktoré vyjadrujú mieru terroir, ale i doslova genia loci vinohradníckeho kraja .
JM Doľany vyrábajú biele, červené a ružové tiché vína, väčšinou v kategórii suchých vín. Ročná produkcia je cca 1 milióna fľaš.

Nové vinárstvo v ponuke – KARPATSKÁ PERLA

KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991.
Väčšina vín pochádza zo 46 hektárov vlastných viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Vyrábajú vína s chráneným označením pôvodu v kolekciách JAGNET, VARIETO a DÍLEMÚRE a cuvée 4 ŽIVLY z najlepších odrôd ročníka.

Vinárstvo používa najmodernejšie technológie a metódy. Sú priekopníkmi používania kryomacerácie pri nízkej teplote, ktorú prvýkrát použili už v roku 2003. Hodí sa pri spracovaní bielych odrôd ako sú Muškát moravský a Müller-Thurgau, ktoré patria do kolekcie JAGNET. Sú to vína intenzívnej vône a sviežej ovocnej chute. Vína kategórie JAGNET sú zamerané na ovocnosť a sviežosť, preto pri nich používajú veľké dubové sudy, s objemom 3 až 10000 litrov. V nich víno zreje 4 až 12 mesiacov.

V kolekcii VARIETO sú už vína vyzreté a plné, ktoré majú vysoký zrecí potenciál. Pri každej jednej odrode rešpektujú jej odrodové charakteristiky a jedinečnosť. Príkladom je použitie pôvodných vínnych kvasiniek zo Suchého vrchu pri víne Devín, ktoré zvýrazňujú charakter tejto aromatickej odrody. Pri niektorých odrodách bielych vín kategórie VARIETO používajú metódu surrlie. Červené vína z kolekcie VARIETO sú charakteristické plnou chuťou a vyšším alkoholom. Tento typ vín je lepšie nechať vyzrievať v barikových sudoch. Väčšina ich barikov pochádza z Francúzska. Proces zrenia v barikových sudov trvá od 6 mesiacov do 2 rokov. Vína ako André, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Rulandské modré zrejú kratší čas. Alibernet a Cabernet Sauvignon zrejú dlhší čas, ktorý presahuje až 12 mesiacov.

Pri cuveé 4 ŽIVLY vyrobenom asamblážou štyroch najlepších odrôd ročníka používajú barikové sudy aj pri červenom, aj pri bielom víne. Biele zreje v barikoch 4 mesiace a červené až 18 mesiacov. Cuveé 4 ŽIVLY nemusia každoročne pozostávať z rovnakých odrôd, vždy však ide o to najlepšie z daného ročníka.

Vína v kolekcii DÍLEMÚRE sú vyrobené z kvalitného hrozna najvyššej zrelosti. U slamového, alebo ľadového vína lisujú celé strapce hrozna. Niekedy to realizujú aj pri výberoch z hrozna, alebo bobuľových výberoch. Takto získavajú veľmi šetrne spracovaný mušt.

Karpatská Perla patrí na Slovensku medzi TOP vinárstva o čom svedčia aj ocenenia VINÁRSTVO ROKA 2011 a 2012.

Nové vinárstvo v ponuke – GOLGUZ

Ako si už viacerí z Vás minulý týždeň všimli, pridali sme do ponuky nové vinárstvo Golguz.
Mali sme možnosť prechutnať viacero druhov vín od tohto relatívne mladého vinárstva, preto sme dôkladne vyberali vínka, ktoré by sme Vám v našej vinotéke ponúkli.
Zhodli sme sa na týchto piatich druhoch, ktoré podľa nás spĺňajú veľmi dobrý pomer cena/kvalita:

Cabernet Sauvignon, ružové, suché, neskorý zber, 2012
Rulandské šedé, výber z hrozna, suché, 2011
Rizling rýnsky, neskorý zber, suché, 2012
Cuvée Premium, suché, 2012
Pinot Gris, biele, sladké, ľadové víno, 2012

Už čoskoro sa z jedným z nich stretnete v piatkovej ochutnávke. 🙂

Zmeny sa dejú…

Naša vinotéka prechádza veľkými zmenami – starý dizajn postupne nahrádza nový, ktorý nám umožní zásadným spôsobom rozšíriť sortiment vín od viac ako 20 špičkových slovenských vinárstiev. Medzi nimi nebudú chýbať vína od Karpatskej Perly, Mrva & Stanko, Martin Pomfy, Ostrožovič, Skovajsa a mnoho ďalších.
Taktiež ponecháme priestor aj na Vaše tipy na konkrétne vínka a tie, ktoré budú najviac žiadané, zaradíme do predaja.

Prvým vinárstvom, ktorým sme už minulý týždeň rozšírili ponuku fľaškových vín, bolo Vinařství Krist z južnej Moravy. Toto vinárstvo už má v našej vinotéke pevné miesto dlhšiu dobu a keďže nám z ich kolekcií chýbala už len tá základná, doplnili sme ju.

Zmena otváracích hodín

OZNAM: od najbližšej soboty (28.9.2013) meníme sobotňajšie otváracie hodiny – od 8:00 do 15:00. Viacerí z Vás ste nás v posledných týždňoch oslovili s návrhom, či by sme v soboty neotvárali skôr a keďže sme sa zhodli, že je to dobrý nápad, rozhodli sme sa Vám vyhovieť.